Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Kako Brzo i Lako Poboljšati Učenje i Održati Koncentraciju

Sa početkom nove školske godine,započeli su i novi izazovi i sve one do sada nepoznate obaveze koje utiču na koncentraciju i učenje. Bilo da li završavate doktorat ili ste tek krenuli u srednju školu, zadržati fokus tokom učenja je izazov sa kojim se svi mi svakodnevno suočavamo. Svi znamo koliko je koncentracija bitna, ne samo da olakšava učenje, već dobra koncentracija ubrzava razumevanje i poboljšava memoriju.

Međutim, problem sa koncentracijom je u današnjem svetu široko rasprostranjen i muči veliki broj ljudi. Mnogi studenti se žale da jednostavno ne mogu da se skoncentrišu, te da im um neprestano luta i da razmišljaju o svemu osim o onome što bi trebalo da nauče.

Svakako da je u današnje vreme još teže održati fokus pored postojanja svih društvenih mreža i platformi, gde studente od knjige do zabave deli samo jedan klik. Bez obzira na to da li nam je najveći izazov borba sa socijalnim medijima, prokrastinacijom ili lošom organizacijom vremena, nekada je jednostavno teško da se skoncentrišemo.

Srećom, postoji par trikova kako da poboljšate koncentraciju i pamćenje, čak iako vam gradivo nije zanimljivo.

Pronađite Odgovarajuću Lokaciju za Učenje

Izbor mesta na kom ćete učiti može uticati na nivo koncentracije. Za neke je tišina u biblioteci od suštinskog značaja, dok je za druge lagana vreva u kafiću baš tačna količina pozadinske buke koja im je neophodna da ostanu što bolje fokusirani.

Bilo da vam više odgovara jedna ili druga lokacija, ono što je važno jeste da ima dobro osvetljenje i dosta svežeg vazduha. Ovo će vam pomoći da vam ništa ne odvraća pažnju.

Zynamik Nouvellune

Napravite Plan Učenja

Iskustva kažu da kada napravite plan aktivnosti, to pomaže da izoštrite koncentraciju. Kada isplanirate kada ćete šta da radite i koliko dugo, vaš mozak ima predstavu da radi pod rasporedom i utoliko je efikasniji.

Podelite gradivo u logične delove koji imaju početak i kraj. Mozak funkcioniše holistički, tako da će vam biti lakše da učite nešto kao celinu, a ne iz delova. 

Čak vizuelni prikaz obaveza u vidu liste obaveza, ili nekog crteža, može podstaći koncentraciju jer tačno znamo šta nam je sledeće činiti.

Koristite Pomodoro Tehniku

Reč je o jednostavnom sistemu za upravljanje vremenom koji je 1980. godine osmislio Italijan Frančesko Ćirio. Tehnika se bazira na korišćenju tajmera pomoću koga se učenje razbija na intervale od 25 minuta, nakon kojih sledi kraća pauza. 

Ovi intervali se zovu pomodori od italijanske reči za paradajz i nazvani su tako po tajmeru u obliku paradajza koji je Frančesko koristio kao student.

Pomodoro metodu koristite kada se ne možete motivisati za rad i kada je sadržaj koji obrađujete dosadan. Ponekad je dovoljno odrediti samo jedan Pomodoro ciklus od 25 minuta i onda ćete lakše započeti sa radom, kao i nastaviti.

Kako to izgleda: 

  • 1. Izaberite zadatak koji morate izvršiti. 
  • 2. Namestite tajmer na 25 minuta. 
  • 3. Nastavite rad dok se alarm ne oglasi. 
  • 4. Izbegavajte stalno proveravanje tajmera. 
  • 5. Kada se alarm oglasi, napravite pauzu od 5 minuta. 
  •  Nakon četiri Pomodoro ciklusa, uzmite pauzu od 20 minuta. 
  • Nakon duže pauze, ponovite celi ciklus.

Strogo gledano, pomodoro nije tehnika učenja, već tehnika upravljanja vremenom. Međutim, kvalitetno upravljanje vremenom ključno je za dobro učenje. Većina učenika koja ima problem sa učenjem zapravo ima problem sa organizacijom vremena koje treba da posveti tom procesu.

Izdvojite Vreme za Vežbanje

Šta je još dobro za pamćenje? Vežbanje. Sa samo 20-30 minuta vežbanja, tri puta nedeljno, poboljšaćete svoje pamćenje. Istraživanja sugerišu da redovno vežbanje ne poboljšava samo fizički izgled, već ponaže i vašem mozgu. Razlog je što vežbanjem podstičemo cirkulaciju i omogućavamo da do mozga dođe veća količina kiseonika i hranljivih sastojaka. A više kiseonika i hranljivih sastojaka znači i bolji rad mozga.

Zynamik Nouvellune

Slušajte Muziku za Bolju Koncentraciju

Posebno poglavlje u psihologiji izučava uticaj muzike na kognitivnu aktivnost, pa tako i na koncentraciju i učenje. Muzika dokazano stimuliše rad mozga. Muzika mnogim ljudima pomaže da se fokusiraju na stvar koju rade i čini ih efikasnijim.

Međutim, postoje i neka pravila koja pomažu kada koristimo muziku kao sredstvo za bolju koncentraciju. Vrsta muzike koju slušate može napraviti razliku. Stručnjaci često kažu da to treba da bude klasična muzika. Sigurno ste i sami već čuli da se preporučuju Mocartova dela kada imate nešto važno da učite i zapamtite. Pored klasične, generalno je dobra i muzika alfa talasa, ritmični zvuci iz prirode, ili neki lagani instrumental. Bitno je samo da muzika koju pustite ne bude nešto što će vas ometati.

Hranite se Zdravo

Jeste li ikada za vreme polaganja ispita primetili da ste uspeli da se koncentrišete bolje nego ikada pre? Možda vam je ishrana pomogla u tome. 

Zdrava Ishrana Zynamik Ucenje

Hrana koju konzumiramo utiče i na rad našeg mozga i njegovu sposobnost da pamti. Loša, nezdrava ishrana šteti ne samo našem fizičkom, već i našem mentalnom zdravlju. Brza, masna i prerađena hrana ima negativan uticaj na pamćenje jer nam ne daje dovoljno hranljivih sastojaka neophodnih za rad mozga. 

Kako biste poboljšali koncentraciju i pamćenje, bitno je da vam ishrana bude pravilna i raznovrsna. Određena hrana, uključujući voće i povrće, ima svojstva koja mogu sprečiti oštećenje mozga, a dodaci ishrani koji sadrže ta ista svojstva su takođe pokazali da pozitivno utiču pamćenje i održavanje funkcije mozga.

Uvek je važno imati zdravu ishranu, ali suplementi mogu popuniti praznine gde malo zaostajete. Prirodni suplementi poput Zynamik-a, nemaju negativnih posledica, dok poboljšavaju koncentraciju i fokus već nakon prvog uzimanja. Jedna od bitnijih stavki jeste što se Zynamik zasniva na ekstraktu lista manga koji nema neželjene efekte poput kofeina, kao što su nesanica, anksioznost, povraćanje i druge slične efekte.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*