Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Kako Melatonin Utiče na Spavanje i Koncentraciju

Poznato je da regularan i kvalitetan san doprinosi boljoj funkciji organizma i koncentraciji, a za to je zaslužan jedan poznati hormon – melatonin. Ovaj hormon reguliše cirkadijalni ritam organizma, koji u našem telu usklađuje dnevne i noćne funkcije.

Pored svoje najpoznatije i osnovne funkcije, a to je regulacija sna, melatonin još utiče i na imunski sistem, nivo kortizola (hormon stresa) i pritisak.

Melatonin i Spavanje

Cirkadijalni ritam reguliše spavanje. Važno napomenuti da se on razlikuje od čoveka do čoveka. Zbog različitog cirkadijalnog ritma razlikujemo takozvane “noćne ptice” i ranoranioce.

Melatonin ovde igra značajnu ulogu jer reguliše cirkadijalni ritam i našu aktivnost. Njegova koncentracija je najmanja preko dana, dok je uveče najveća i daje signale telu da je vreme za odmor i spavanje.

Prema velikom broju istraživanja utvrđeno je da melatonin poboljšava san – naročito proces uspavljivanja.

U double-blind placebo istraživanju u kome su učestvovali pacijenti sa poremećajem cirkardijalnog ritma koji su imali problem sa spavanjem, je pokazano da su oni pacijenti koji su redovno uzimali melatonin (dva sata pred spavanje,) poboljšali svoj san i vreme koje je potrebno da utonu u njega.

Kako-Melatonin-Utiče-na-Spavanje-i-Koncentraciju-Zena-Koja-Pije-Kafu-i-Smeje-Se-Nouvellune-Zynamik

Melatonin i Antioksidanti

Pored pozitivnog uticaja na san, melatonin pozitivno utiče i na pravilan rad celog organizma tako što pokazuje  antioksidativno dejstvo. 

Melatonin vezuje slobodne radikale kao što su reaktivni kiseonik i azot i na ovaj način ih čini manje štetnim po organizam. Slobodni radikali mogu biti opasni jer uništavaju strukturu ćelija.

Melatonin i Putovanja

Jet Lag (Džet leg) je poremećaj poznat kao sindrom promene vremenskih zona ili cirkadijalna disritmija. Javlja se kada putujemo avionom kroz više vremenskih zona ili kada je san poremećen zbog rada u smenama. Usled toga dolazi do poremećaja biološkog ritma i javljaju se simptomi poput jakog umora, razdražljivosti, glavobolje, letargičnosti, nervoze, pospanosti, dezorjentisanosti i problema sa koncentracijom.

Kroz veliki broj istraživanja pokazano je da melatonin smanjuje osećaj ,,jet lag-a”. U devet od deset istraživanja, uzimanje melatonina je pomoglo učesnicima koji su prolazili kroz pet i više vremenskih zona. Melatonin je najbolje delovao kod onih ispitanika koji su ga uzimali pred spavanje u njihovoj ,,domaćoj” vremenskoj zoni. Na ovaj način organizam je nastavio da funkcioniše normalno i osećaj ,,jet lag-a” se drastično smanjio.

Kako-Melatonin-Utiče-na-Spavanje-i-Koncentraciju-Zena-u-Avionu-Koja-Spava-Putovanje-Nouvellune-Zynamik

Kofein Kao Rešenje za Nedostatak Sna

Većina nas konzumira kafu svakodnevno ili je koristimo kako bismo se razbudili ili poboljšali koncentraciju. Međutim, kafa može imati nepovoljan uticaj na organizam u vidu ubrzanog rada srca, povećanja osećaja anksioznosti, mučnine ili nesanice.

Pored ovog negativnog efekta, gejmerska populacija svedoči i o negativnom efektu kofeina na pokrete mišićnih grupa koje kontrolišu precizne pokrete ruku i prstiju, kada dolazi do drhtanja prstiju i šake i nemogućnosti koordinacije ovih preciznih pokreta.

Zato kofein nije idealno rešenje za razbuđivanje, jer može izazvati nedostatak sna. Postoje drugi, prirodni, načini za održanje budnosti i poboljšanje koncentracije.

Prirodni Način za Poboljšanje Koncentracije 

Zynamik je prirodno rešenje za poboljšanje koncentracjie i fokusa na bazi ekstrakta lista manga. List manga nema neželjene efekte poput kofeina, dok na prirodan način održava budnost, poboljšava koncentraciju i pozitivno utiče na fizičku spremnost. Preporučuje se osobama koje su pod stresom, osećaju mentalni umor, kao i vozačima, programerima i gejmerima.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*