Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Pojedi tu Žabu – Kako Poboljšati Koncentraciju i Efikasnost

,,Ako morate da pojedete dve žabe, prvo pojedite veću“, ove poznate reči je izgovorio Mark Tven, a kasnije ih je Brajan Trejsi preuzeo kao vodilju za svoju knjigu ,,Pojedi tu žabu!”. Ova knjiga koja je za kratko vreme postala bestseller, govori o tome kako poboljšati koncentraciju i efikasnost kroz određene metode i tehnike.

Jedna od najvećih tegoba savremenog čoveka jeste nedostatak vremena i koncentracije. Ovo nimalo nije čudno uzimajući u obzir da živimo u digitalnom svetu u kome smo konstantno okruženi novim informacijama. Pad koncentracije i efikasnosti je posledica savremenog života, a ponovno poboljšanje koncentracije može biti jako naporno.

I sam pisac knjige ,,Pojedi tu žabu!” se susreo sa ovim problemom dok nije primenio neke od tehnika koje je naučio tokom svoje karijere. Zato se u svojoj knjizi zalaže za princip ,,najružnije žabe” koji nas uči da se prvo fokusiramo na najteži zadatak.

Pojedi tu Žabu - Kako Poboljšati Koncentraciju i Efikasnost-Koncentracija-Fokusirana-Devojka-Pise-u-Kaficu-Zuti-Dzemper-Notes Zynamik Nouvellune.jpgTuzan-Covek-Na-Poslu-Sedi-Pognute-Glave-za-Stolom-Sveske-Laptop-Nouvellune-Zynamik.jpg

Šta je Moja Žaba?

Bilo koji zadatak može predstavljati žabu. Ali, Vaša Žaba je najprimetnija, najveća i najteža.  Ovaj izraz se odnosi samo na one zadatke koje najviše odlažemo i za koje nam je potrebno najviše vremena.

Na primer, Vaša žaba može biti neki zadatak koji je vama lično dosadan i uvek ga ostavljate za kraj dana. To može biti zadatak za koji vam je potrebno više sati rada, ili jedan od onih koji zapravo ne oduzimaju toliko vremena. Vaša žaba je najteži zadatak po vašoj ličnoj percepciji.

Kako da Pojedete Žabu?

Princip ove tehnike je jako lak i svodi se na tri osnovna koraka:

  • Izdvojite zadatke koje treba da završite
  • Završite Vaš najteži zadatak (Vaša žaba) ujutru
  • Kada završite pređite na manje zahtevnije zadatke

Kako bi uspešno postavili i razvrstali zadatke, potrebno je da koristite Ajzenhauerovu metodu upravljanja vremenom.

Ova metoda funkcioniše na principu odvajanja najtežih i najlakših zadataka. Kada izdvojite sve zadatke za taj dan, podelićete ih u četiri kategorije.

  • Kategorija 1: zadatke koje ne želite da radite, a morate
  • Kategorija 2: zadatke koje želite da radite i morate 
  • Kategorija 3: zadatke koje želite da radite, ali ne morate 
  • Kategorija 4: zadatke koje ne želite da radite, i ne morate

Obično je Vaša žaba u kategoriji 1 i za nju Vam je potrebno najviše koncentracije i fokusa, dok je četvrta kategorija najmanje važna i nju možete da zanemarite.

Pojedi tu Žabu - Kako Poboljšati Koncentraciju i Efikasnost-Koncentracija-Fokusirana-Devojka-Pise-u-Kaficu-Zuti-Dzemper-Notes Zynamik Nouvellune.jpg

Prednosti Ove Tehnike

Prednosti tehnike ,,Pojedi tu žabu” su mnogobrojne, ali ovde ćemo izdvojiti neke od onih koje najbolje utiču na koncentraciju i efikasnost.

1. Imate Više Energije za Vaš Dan

Završavanjem jednog zadatka ujutru, dobijate snagu i motivaciju da Vaš dan nastavite radno i puni energije. Tokom jutra, kada ste odmorni, Vaša koncentracija je najbolja i samim tim Vam je lakše da se koncentrišete na trenutni zadatak. A svi preostali zadaci koji dolaze su lakši i zahtevaju manje koncentracije i vremena.

2. Lakše Postavljate Prioritete

Kada počnete da razmišljate o zadacima kao ,,žabama”, Vaš dan dobija jasniju formu. Na ovaj način lakše ćete prepoznati koji zadaci su Vam važni i nećete gubiti vreme na trivijalnosti.

3. Imaćete Više Vremena i Koncentracije za Bitnije Zadatke

Svako ima zadatke koje ne voli i ne želi da radi. Pomoću ove tehnike, rešićete se zadataka koji su vam dosadni ili zahtevaju dosta vremena – ujutru, a tokom ostatka dana radićete samo ono u čemu zapravo uživate.

Pojedi tu Žabu - Kako Poboljšati Koncentraciju i Efikasnost-Koncentracija-Fokusirana-Devojka-Pise-u-Kaficu-Zuti-Dzemper-Notes Zynamik Nouvellune.jpgTuzan-Covek-Na-Poslu-Sedi-Pognute-Glave-za-Stolom-Sveske-Laptop-Nouvellune-Zynamik.jpg-Srecan-Covek-Na-Poslu-Sedi-Za-Stolom Nouvellune Zynamik.jpg

Zašto Isprobati Ovu Tehniku?

Zamislite da imate 6 zadataka koje treba da završite u jednom danu. Na kraju dana ste uradili 5 od 6 zadataka, što je, naizgled jako dobro. Ali vidite da niste uradili onaj najteži zadatak koji stalno ostavljate za sledeći dan.

Pomoću tehnike ,,Pojedi tu žabu”, vaš najteži zadatak, onaj za koji vam je potrebno najviše koncentracije i fokusa, završavate ujutru kada ste najviše fokusirani. Na ovaj način nema više odlaganja, postižete bolje rezultate, efikasniji ste i Vaš dan bolje prolazi.

Ukoliko želite dodatno da poboljšate sopstvenu koncentraciju i fokus, preporučujemo Vam Zynamik – prirodni dodatak ishrani koji na suptilan način daje dodatni podsticaj i energiju u toku dana.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*