Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Kako Društvene Mreže Utiču na Nedostatak Pažnje

Sa napretkom tehnologije i interneta, dešavanja na svetu su postala deo naše svakodnevnice. U poslednjih par godina, društvene mreže i sadržaj koji one plasiraju su u velikoj meri počele da utiču na koncentraciju i da izazivaju primetan nedostatak pažnje. Ono što nam može odvući pažnju nalazi se na svakom koraku i uzima sve više maha.

Šta je Pažnja?

Pažnju je najlakše definisati kao kognitivni proces tokom kog se koncentrišemo na jedan stimulus i na njega odgovaramo.

Pažnja je nešto što nam je potrebno za svakodnevni život, kao i uspeh. Iako je poslednjih godina na kolektivnom nivou ona sve kraća, to ne znači da se na njoj ne može dodatno raditi.

Kako-Društvene-Mreže-Utiču-Na-Nedostatak-Pažnje-Devojka-Sedi-Za-Kompjuterom-u-Sobi-Koncentracija-Nouvellune-Zynamik

Nedostatak Pažnje Uzrokovan Društvenim Mrežama

Iako je mozak dizajniran da funkcioniše u haotičnom svetu, previše istovremenih informacija može da škodi koncentraciji i izazove nedostatak pažnje. Danas su sve te informacije dostupne na platformama poput TikTok-a, Instagrama-a i Facebook-a, koje postaju sve kraće i raznobojnije kako bi nam zadržale pažnju u kraćim intervalima.

Neke od posledica koje društvene mreže izazivaju su:

Fear Of Missing Out: vremenom smo razvili potrebu da u svakom trenutku znamo šta se dešava – konstantno proveravamo objave i osvežavamo svoje društvene mreže.

Prokrastinacija: odlaganje obaveza je postao problem ne samo mladih ljudi, već i starijih generacija. Stalno proveravanje Youtube, Instagram-a, Pinterest-a, je postala opsesija gde je lako zaboraviti na vreme i upasti u začarani krug.

Multitasking: jedna od zamki savremenog vremena je baš multitasking. On nam se čini kao odlična ideja na početku, ali zapravo ne vidimo da gubimo na kvalitetu onoga što radimo.

Zavisnost od ,,drugog ekrana”: većina naših života se nalazi na pametnim uređajima, koje konstantno proveravamo tokom obavljanja drugih zadataka ili posla, da ni ne primetimo trenutak kada smo sa jednog ekrana prešli na drugi i potpuno se posvetili sadržaju na društvenim mrežama.

Kako-Društvene-Mreže-Utiču-Na-Nedostatak-Pažnje-Srecna-Devojka-Koja-se-Smeje-Napolju-Zima-Sneg-Zimska-Jakna-Siva-Kapa-i-Sal-Nouvellune-Zynamik

Kako Prevazići Društvene Mreže 

Trenuci bez pametnih uređaja su postali retki za sve nas, bili sami ili u društvu. Više nije tako lako izgubiti pojam o vremenu, a da ne dobijemo želju da proverimo šta se dešava na društvenim mrežama. Ovo ne znači da je tehnologija loša, niti da su društvene mreže loše; već znači da treba da naučimo da kažemo ,,Ne” navikama koje nas uvode u ovaj začarani krug. Takođe, pravilno upravljanje slobodnim vremenom, i onim koje provodimo na internetu, je jedan od načina koji nam može pomoći u ostvarenju ovog cilja. 

Neke od jako efikasnih, a lakih metoda koje pozitivno utiču na nedostatak pažnje jesu:

  • Islključite telefon dok radite 
  • Organizujte i sredite radnu površinu
  • Raspodelite vaše obaveze (ako imate previše zadataka i ne znate šta prvo da radite, pogledajte ovaj laki priručnik za bolju organizaciju i efikasnost)

Prirodni Suplementi

Ako su vam i nakon ovoga koncentracija i pažnja na nezavidnom nivou, naša preporuka je prirodni dodatak ishrani na bazi lista manga – Zynamik. Idealan suplement  koji na suptilan način uklanja “maglu” u mozgu i podstiče normalan fokus i koncentraciju. Isprobajte neke od saveta iz ovog teksta i nedostatak pažnje će biti stvar prošlosti.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*