Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Kako se leči kandida u ustima

Za odgovor na pitanje kako se leči kandida u ustima, neophodno je da razumemo kako i zašto nastaje. Oralna kandidijaza je infekcija koja predstavlja prekomerno razmnožavanje gljivice kandide, koja kada se prekomerno nalazi u ustima, izaziva neprijatne simptome. 

Candida albicans je najčešći uzročnik oralne kandidijaze. Ona, kao i drugi sojevi gljivica Candide, prirodno nastanjuje crevnu floru, usnu duplju, polne organe i kožu. 

Zašto se javlja oralna kandidijaza i šta je uzrok?

Kandida se javlja usled disbalansa odnosa zdravih bakterija i gljivica u organizmu, a uzrok može biti oslabljen imunitet, nezdrav načina života, loša hrane, korišćenje antibiotika ili kortikosteroida, pušenje, šećerna bolesti i druga hronična stanja. Ukoliko posumnjate na kandidu, nemojte zanemariti stanje, već se obavezno javite lekaru.

Kod ljudi koji nose zubnu protezu, česta je pojava oralne kandidijaze, i u nekoj fazi nošenja, verovatnoća je preko 90% da će se pojaviti problem sa infekcijom. Na pitanje kako se leči kandida u ustima – prvi i primarni odgovor jeste higijena. Naročito ukoliko nosite protezu, posvetite posebnu pažnju svakodnevnom ispiranju i čišćenju zuba.

Koji su simptomi kandide u ustima?

Oralna kandidijaza je jednostavna za dijagnostikovanje, a neke od čestih pojava su bele naslage na jeziku i u usnoj duplji, nadražaj na kašalj, suvi kašalj, osećaj knedle u ždrelu i grebanje u ždrelu. Nešto ređi, ali ne i manje ozbiljni simptomi su: nadražaj za iskašljavanje, otežano disanje, upaljene desni, suv bronhijalni kašalj, hronično zapušen nos, hrkanje, kratak dah, hronično kijanje ili kašljanje, stalne ponovljene prehlade i crveno grlo.
Da biste bili sigurni, u većini laboratorija možete uraditi briseve na prisustvo kandide.

Najuočljiviji simptomi kandide u ustima su:

 • loš zadah
 • suva usta
 • fisure na jeziku
 • bele naslage na jeziku i sluzokoži usta
 • crvenilo i svrab uglova usana
 • poremećaj osećaja ukusa
 • suvi kašalj bez iskašljavanja ili sa povremenim beličastim sadržaje

Propratni simptomi mogu biti:

 • umor i iscrpljenost
 • problemi sa probavom
 • alergija i svrab
 • snažna želja za ugljenim hidratima i slatkim
 • nadustost trbuha
 • poremećaj rada creva
 • slabo varenje

Kako se leči kandida u ustima?

Postoji više načina za lečenje oralne kandidijaze, ali jedan od najefikasnijih i najbržih rešenja je upotreba prirodnog suplemenata za ishranu – Candberrola.

Ovaj prirodan dodatak ishrani je bezbedan preparat koji nema fungicidno dejstvo, a rezultati su dokazani kliničkim studijama. Bogat vitaminima, mineralima i antocijaninima, neutrališe slobodne radikale i zaustavljaja ponovno vraćanje uporne kandide.

Ovaj inovativni suplement ne uništava kandidu, već omogućava njen prelazak iz agresivne u neagresivnu formu. Na ovaj način, mikroflora usne duplje i grla se održava u normalnom stanju i ne remeti se ni na koji način, za razliku od lečenja tradicionalnim suplementima i lekovima.

Candberrol lozenge zasnovane su na ekstraktu biljke Maqui berry, čija je efikasnost dokazana u sprečavanju i lečenju problema kandide i afti u ustima.

Za dodatni stimulans i pomoć, možete pročitati ovaj vodič o ishrani kod kandide u ustima. A ukoliko se odlučite za lečenje kandide bez dodatne suplementacije, možete pročitati naš tekst o 5 prirodnih načina da uklonite kandidu u ustima.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*