Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Ishrana kod kandide u ustima

Kada je u pitanju oralna kandidijaza, prilagođena ishrana kod kandide u ustima bitna je isto koliko i samo lečenje i redovno održavanje higijene usne duplje.  Anti-kandida dijeta, kao i svi drugi načini postizanja optimalnog stanja zdravlja – zahteva uvođenje zdravih životnih navika.

Izbacivanjem namirnica koje podstiču razmnožavanje kandide, održava se zdrava crevna flora. U ovom tekstu, posvetićemo se vodiču kroz dijetu koju treba sprovoditi dokle god postoji sumnja na infekciju, ali i kasnije radi održavanja postignutog stanja.

Šta je anti-kandida dijeta?

Ishrana kod kandide u ustima zasniva se na izbacivanju namirnica koje podstiču rast gljivice i uvođenja hrane koja joj odmaže da se razmnožava. Lečenje kandide u ustima ima svoje faze i najbitnija je početna faza, u kojoj je potrebna disciplina i istrajnost barem prvih nekoliko nedelja. Kandida se hrani šećerom, stoga proste šećere treba potpuno izbaciti iz ishrane. 

 • Poželjno je izbaciti pekarska testa, zaslađena i gazirana pića, pivski kvasac, slatko mleko, suplemente B vitamina, zakišeljena jela i sve namirnice sa dodatim šećerom. Alkoholna pića, nikotin, kafu i druge mlečne napitke smanjite na minimum, kako bi oporavak bio brži. 
 • Tokom početne faze, izostavite sve namirnice koje u sebi sadrže gluten i zamenite ih bezglutenskim. Neki od primera jesu žitarice poput pšenice, raži, ječma, spelte i ovsa.
 • Neka vam fokus bude na sirovoj hrani i svežem zelenom povrću, a izbegavajte povrće koje je puno skroba, poput krompira i graška. Jedite više paprike, karfiola, brokolija, kelja i različitog zelenog lisnatog povrća. 
 • Kada je u pitanju voće, odaberite ono koje sadrži što manji procenat fruktoze, a najbolji izbor je citrusno voće poput limuna i limete. Avokado je dobar izbor zbog niskog sadržaja fruktoze.
  Dozvoljeno je i bobičasto voće koje je puno polifenola, ali njega konzumirajte u manjim količinama. Tu spadaju jagode, maline, kupine, aronija, ribizle.

Upravo na polifenolima, zasniva se Candberrol – prirodni dodatak ishrani protiv kandide u ustima. Ovaj dodatak ishrani ima najveći postotak čistih antioksidanata, koji jačaju imunitet i drže ga pod kontrolom.

Smernice za najbolje rezultate

U početnoj fazi može biti teško odreći se slatkiša, ali jednom kada kandida prestane da poprima agresivnu formu, nećete imati toliko potrebe za slatkim.

 • U početku lečenja izbegavajte crveno meso, a ishranu obogatite ribom, piletinom i ćuretinom. 
 • Osim maslinovog ulja, možete koristiti kokosovo i susamovo ulje. Od slatkog, možete konzumirati prirodan med; posebno je dobar bagremov med zbog niskog glikemijskog indeksa. 
 • Dozvoljen je i domaći džem bez dodatog sećera, ali potrudite se da ga izbegavate u početku. 
 • Dok punomasni sirevi nisu preporučljivi, mlečni proizvodi koji sadrže probiotske bakterije obavezni su u ishrani, posebno probiotski jogurt i kefir. Integralni hleb i integralne žitarice jedite koliko da ne oskudevate u nutrijentima, ali ne preterujte.
 • Hranu obogatite prirodnim začinskim biljem, poput origana, bosiljka, timijana, majčine dušice, belog luka, đumbira, cimeta, karanfilića, peršuna, ruzmarina. Umesto sokova i slatkih pića, uvedite biljne čajeve kao zdravu naviku.

Radi potpunog obnavljanja imuniteta, preporučuje se ishrana bez aditiva i veštačkih konzervanasa, u što prirodnijem obliku.
Između obroka pijte dosta vode – najmanje dve litre dnevno.

Kao što možete primetiti, ishrana kod kandide u ustima spada u tipičan odabir već poznatih zdravih navika i namirnica. Neka vas motiviše činjenica da zdravlje na usta ulazi i da mnogo toga možete sprečiti pravilnim odabirom i pripremom namirnica.

Sa uobičajenom ishranom možete nastaviti posle najmanje mesec dana, ali neke dobre navike koje ste stekli, pokušajte da zadržite, poput izbegavanja rafinisnog šećera i belog brašna.

Lečenje kandide u ustima uz pomoć prirodnog suplementa

Lečenje kandide u ustima može biti ubrzano i olakšano, kako bi se skratilo trajanje lečenja i oporavak. Upravo zbog toga, nekada je najbolja opcija u borbi protiv kandide – prirodni dodatak ishrani, koji je drži pod kontrolom.

Candberrol – inovativan proizvod švajcarske proizvodnje, efikasan je u postizanju ovog cilja.

Visoko kvalitetan, čist ekstrakt Maqui bobice, bori se protiv rezistentene kandide, smanjujući njenu mogućnost umnožavanja. Septolete prijatnog ukusa, kao dodak ishrani, pokazale su efikasnost kada je u pitanju i oralna kandidijaza i afte u ustima.

Maqui bobica ne samo da neutrališe slobodne radikale, jača zglobove i kosti, već i poboljšava imunološki sistem. 

Istraživanja su pokazala da je Maqui bobica 7x jači antioksidans od acai bobica, a 9x jači od godži bobica.

Uočeni efekat u ovom istraživanju jeste i činjenica da se ispitivani ekstrakt ove bobice ne ponaša fungicidno, odnosno ne uništava Candidu, čime bi se remetila normalna mikroflora, već sprečava njen prelazak iz neaktivne, u aktivnu formu.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*