Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Da li je kandida u ustima prenosiva?

U ovom tekstu bavićemo se oralnom kandidijazom i pitanjem da li je kandida u ustima prenosiva

Kandida je gljivica koja prirodno nastanjuje ljudski organizam, pretežno organe za varenje, kožu, genitalne organe, nokte, usnu duplju, sinuse i urinarni trakt. Kada dođe do prekomernog i ubrzanog razmnožavanja kandide, javlja se akutna infekcija, tj. kandidijaza.

Kandida može prouzrokovati mnoge neprijatne simptome, a kada se nalazi u ustima, potrebno je pridržavati se dobrih higijenskih navika i pravilne ishrane.
Pročitajte koji su najčešći uzroci i tipovi oralne infekcije kandidom.

Razlikujemo autoinfekciju, onda kada naš organizam sam ne može sam da reguliše prekomerno razmnožavanje kandide koja nastanjuje organizam. U drugom slučaju, o kome ćemo reći nešto više, radi se o prenošenju, odnosno transmisiji sa osobe na osobu.

Kako se prenosi kandida u ustima?

Oralna kandida se na više načina može preneti sa osobe na osobu, putem kontakta. Među zaraženima nalaze se podjednako deca i odrasli, i svi oni, u određenim uslovima, mogu zaraziti zdravu osobu. Posebno je pod rizikom bilo koja osoba koja je u skorije vreme bila bolesna ili je pila antibiotike. Zbog toga je ključ u jakom imunitetu.

U rizičnu grupu spadaju osobe sa poremećenim imunološkim sistemom ili autoimunim bolestima, dijabetičari, osobe sa prekomernom kilažom, osobe koji često koriste antibiotike ili kortikosteroide i pacijenti koji se leče od kancera putem hemioterapije.

Treba znati da se kandida prenosi i seksualnim putem. Ponekad se prenosi putem oralnog seksa i u tom slučaju javlja se upravo oralna kandidijaza. Prenosi se i poljupcem preko pljuvačke. Ređe, može se preneti i korišćenjem pribora, čaše i escajga zaražene osobe. Takođe, četkice za zube, karmini i druga šminka, mogu biti kontaminirani. Osobe sa oslabljenim imunitetom, ne bi smele da dele lične i intimne predmete. Infekcija može da se razvija postepeno, stoga simptomi ne moraju biti odmah prisutni.

Kandida se može preneti i sa mame na bebu i obrnuto. Kod beba se ispoljava u vidu belih naslaga na obrazima, jeziku i nepcu, tzv. sor. Prilikom dojenja beba može preneti kandidu majci. U tom slučaju grudi su natečene, a dojenje je bolno. Bradavice mogu biti iritirane i ispucale. U riziku su majke koje piju antibiotike, kao i bebe koje imaju imunoloških problema, lečene su antibioticima ili su rođene sa malom telesnom masom. Osim razvoja oralne, postoji opasnost od sistemske kandidijaze.

Deca mogu dobiti oralnu infekciju deljenjem igračaka sa drugom decom, ukoliko se napravi kontakt sa pljuvačkom. Treba redovno prati igračke koje deca stavljaju u usta.

Kandida, osim što je zarazna, ako se ne leči, može se širiti kroz telo, prvo kroz digestivni trakt, a zatim, u teškim formama, može razviti agresivnu formu i na plućima, jetri i  srcu. Zbog toga je bitno pravovremeno lečenje.

Uz sve navedeno, oprez je dobrodošao. Ali ne brinite, ukoliko niste pod rizikom, Vaš organizam će sam regulisati kandidu. Zdrava crevna mikroflora, zaštita je i kontrolor sama po sebi.

Candberrol

Prirodno lečenje kandide u ustima

Postoje mnogi prirodni recepti koji mogu olakšati tegobe kod kandide u ustima. Takođe, zdrav način života bez stresa i pravilna ishrana, veliki su saveznici u borbi protiv kandide.

Dodatak ishrani na bazi Maqui berry bobice – Candberrol, na inovativan način Vas oslobađa od uporne kandide u ustima.

Ovaj dodatak ishrani, kompanije Nouvellune, višestruko je nagrađivan za tehnološke inovacije. Patentiran dijeteski suplement Candberrol, ima antioksidativna svojstva, koja onemogućavaju kandidu da se razmnožava, a ne remeti balans mikroflore. Na ovaj način kandida se prevodi u nepatogen oblik i ne razvijaja rezistentne forme koje su uporne i mogu postati sistemske. Vaš organizam biće ponovo u balansu. Candberrol se pokazao efikasnim i kod afti u ustima.

U pakovanju se nalaze 60 lozengi koje su jednostavne za upotrebu. Pridržavajte se preporučenog dnevnog doziranja i trajanja lečenja.

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*