Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

Atopijski ekcem i neurodermatitis – pregled

Šta je atopijski ekcem?
Atopijski ekcem je rasprostranjena bolest u razvijenim zemljama i može da pogađa do 20% dece i 3% odraslih. Primetno je da se bolest javlja kod 60% dece pre navršene prve godine života i postoji četiri do šest puta veća verovatnoća da će biti dijagnostikovana nego pre 50. godine.

Glavni simptom kod pogođenih je jak svrab, koji je prvenstveno pokrenut poremećenom barijernom funkcijom kože. U većini slučajeva pacijenti sa ekcemom imaju osetljivu, suvu kožu koja je praćena crvenilom.

Osetljivost na spoljne stimuluse kao što je grebanje dovodi do dodatnih iritacija, što dovodi do začaranog kruga iritacije i svraba. Budući da se simptomi javljaju naročito noću, pored deficita sna, i drugi prateći simptomi poput razdražljivosti ili loše koncentracije mogu biti indirektne posledice atopijskog dermatitisa. Faktori provokacije (pokretači atopijskog ekcema) mogu biti, na primer, spoljna mehanička iritacija kože (odeća, alergeni) ili unutrašnja, kao što su znojenje, fizički stres, nepravilna ishrana ili alkohol.

Alergije takođe mogu negativno uticati na ukupnu sliku atopijskog ekcema. Alergeni u vazduhu (aeroalergeni), životinjska dlaka, polen ili alergije na hranu (mleko, proteini, pšenica, itd.) Su drugi pokretački faktori.

Uzroci atopijskog ekcema
Uzrok atopijskog ekcema nije u potpunosti shvaćen. Pretpostavlja se višefaktorski događaj (nekoliko razloga):

Genetski faktori: Odsustvo ili pogrešno usmerena proizvodnja određenih gradivnih blokova ćelija kože i kože

Imunološki faktori: primarni defekt u funkciji keratinocita (ćelije vezivnog tkiva), autoimune reakcije (sopstveni imuni sistem usmeren je na sopstvene ćelije tela (autoalergeni) i napada strukture kože),

Mikrobiološki faktori: kolonizacija kože i sluzokože bakterijama koje imaju patogeni (patogeni) efekat i prodiru kroz postojeće kožne nedostatke

Koji su simptomi atopijskog ekcema?
Simptomi se mogu razlikovati po težini među onima koji su pogođeni. U principu se može pretpostaviti da kožna barijera (poremećena flora kože koja se sastoji od različitih dobrih bakterija) više ne može izdržati spoljne napade bakterija (npr. Staphilococcus aureus) ili kvasca (npr. Malasezzia) i da progresivna kolonizacija dovodi do daljeg pogoršanja stanja kože.

Atopijski dermatitis se javlja u potisku i može varirati u trajanju i intenzitetu. U akutnoj fazi prevladavaju inflamatorni simptomi, poput crvenila, curenja sa stvaranjem kore, što može dovesti do takozvane sekundarne infekcije (kalemljene infekcije) bakterijama ili gljivicama. Atopijski ekcem sa poklopcem od kolevke na glavi ili crvenilom (eritem) na obrazima bez vezikula (papulovezikuli) može se javiti kod novorođenčadi u prva 3 meseca života. Ogrebanje može dovesti do uplakanih i hrskavih delova tela (lice i ruke, ekstenzorsko koleno) koji se, ako se ne leče, mogu zaraziti bakterijama. Predilekciona mesta (područja kože koja pokazuju simptome) variraju od stadijuma dojenčadi (prva 3 meseca) preko puberteta do odrasle dobi.

Dijagnoza je uglavnom klinička (izgled) i porodična istorija (pojava u porodici). U većini slučajeva, pogođeni imaju određene takozvane atopistigmate, kao što su suva koža (sebostaza), tanje bočno područje obrva (Hertoghe-ov znak), dvostruki nabor i paradoksalna vaskularna reakcija (bele pruge prilikom grebanja kože – sa zdravim crvenim prugama).

Kako možete lečiti atopijski ekcem?
Lečenje atopijskog ekcema može biti jednako različito kao i njegov izgled. Zbog poremećene kožne barijere preporučuje se osnovna nega sa mastima i losionima, čiji je sastav prilagođen stanju kože. Spoljno su u prvom planu specifični aktivni sastojci (urea, ulje noćurka, cink, deksapanthenol), inhibitorni infekcije (antibiotici ako je koža kolonizovana) ili antiinflamatorne masti (glukokortikoidi) ili imunosupresivni aktivni sastojci (takrolizam). U slučaju vrlo naprednih simptoma, a posebno kod dece, antihistaminici se koriste za smanjenje svraba. U slučaju posebno teških simptoma, i dalje se koriste glukokortikoidi i imunosupresivi iz transplantacione medicine (ciklosporin A).

Dalje mere kao što su svetlosna terapija, klimatski tretman, primena vitamina u velikim dozama (vitamini E i D) i samokontrola (smanjenje faktora stresa, otkazivanje alkohola, upravljanje alergenima) su efikasne opcije u lečenju atopijskog ekcema.

Druga mera je dodatna podrška jednostavnim i oralnim unosom probiotika, koji se prirodno javljaju u crevnoj flori. Za ovo smo razvili poseban proizvod:

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*