Shopping Cart

No Proizvods in the cart.

5 trkačkih grešaka koje vam mogu uništiti koleno!

Da li ste znali da se gotovo svaki drugi trkač bori sa ortopedskim problemima tokom trčanja? Ili da ove pritužbe najčešće pogađaju koleno?

Međutim, teško je trčati bez kolena: najveći zglob u našem telu ublažava vibracije i deluje kao prirodni prigušivač za telo. Istovremeno, kolena transformišu udarni efekat u energiju i potisak. Ali jedna pritužba posebno pretvara naše odane pomagače u izvor bola: koleno trkača.

U naprednim slučajevima bol može postati toliko jak da više uopšte nije moguće trčati. Utoliko je važnije znati kako sprečiti koleno trkača.

Šta je koleno trkača? Koji su simptomi i lečenje?

Bol u takozvanom kolenu trkača obično je malo ispod ili iznad kapice kolena. Neudobnost se povećava kada sportista trči uzbrdo ili nizbrdo. Ponekad možete čuti i pukotinu. U posebno lošim slučajevima, koleno može čak i da otekne.

Pored trčanja i trčanja, bol se može javiti i tokom:

Hodanja
Penjanja uz stepenice
Čučanja
Klečanja
Sedanja i ustajanja
Dugog sedenja savijenih kolena

Razne stvari mogu biti odgovorne za koleno trkača, od neusklađenosti kolena do češćih, klasičnih preopterećenja. Mišićni problemi ili štetan stil trčanja su jednako česti. Dakle, način trčanja može biti glavni faktor u ublažavanju simptoma; pored protivupalnih lekova, vežbe istezanja i duži period odmora.

Kako se dijagnostikuje koleno trkača?

Da bi utvrdio koleno trkača i njegovu težinu, lekar će uz fizički pregled koristiti rendgenske zrake, magnetnu rezonancu (MRI) ili CT.

Ali ne želite samo da znate da imate koleno trkača, već želite da znate i šta su uzroci! Fizioterapeut vam može pomoći da proverite hod i proverite da li mehanika kolena ima slaba mesta. Na ovaj način, s jedne strane, može se pronaći razlog za vaše žalbe, a sa druge strane, može se razviti plan za vraćanje kolena vašeg trkača pod kontrolu.

Čarobna reč je prevencija

Da bi svoj posao obavljali na najbolji mogući način, kolenima je potrebna dobra stabilizacija i pravi položaj – to može sprečiti povrede i izbeći prekomerno habanje. Ako ovi faktori nisu prisutni, koleno trkača može biti samo mali predukus onoga što sledi. I ne, uprkos svim dostignućima moderne medicine, ne želite dugotrajne operacije kolena koje vam kradu novac, slobodno vreme i životni polet.

U ovom trenutku predstavljamo vam 5 grešaka koje dovode do kolena trkača i kako ih najbolje možete izbeći!

  1. Nema ravnoteže mišića – trkači obično imaju jake butine, ali mišići na zadnjoj strani butine često se zanemaruju. Samo to može dovesti do bolova u kolenu. Vežbanje jednom nedeljno može osigurati uravnoteženje mišića butina, što dugoročno stabilizuje kolena. Vežbe za tetive, čučnjeve, iskakanje ili vez će vam pomoći da ojačate tetive.
  2. Slabi kukovi – Jaki zglobovi kuka takođe su neophodni da bi kolena bila u formi, pa ih i vi trebate redovno vežbati. Trake za natezanje možete koristiti za vežbe sa školjkama: Lezite na bok, spojite zglobove sa trakom, a zatim podignite gornje koleno. Moguće su i vežbe sa bočnim korakom ili krugovi u kukovima.
  3. Neistrenirani IT ligamenti – nije džaba koleno trkača takođe nazvano IT ligament sindrom! Iliotibijalni ligament ide od kuka do gornjeg dela potkolenice, a prolazi i bočne strane kolena. Zategnuti IT ligamenti su čest uzrok trkačkog kolena – pa je njihovo redovno istezanje utoliko važnije.
  4. Previše se želelo – možda zvuči očigledno, ali kao trkač obično idete korak dalje. Možda još više za trkače koji su tek izašli iz povrede i misle da mogu da nastave tamo gde su stali. Ali nije bitno da li ste malo napravili pauzu ili ste potpuno novi u trčanju – zlatno pravilo glasi: Povećajte svoje performanse (bilo vreme ili distanca) za najviše 10% nedeljno. Veće promene povećavaju rizik od povreda eksponencijalno.
  5. Pogrešan stil trčanja – Da li biste skočili sa stolice i sleteli na pete svom težinom, a kolena držali potpuno uspravna? Naravno da ne, jer bi to bilo poput igranja ruskog ruleta u formatu kolena. Umesto toga, verovatno biste sleteli na loptice stopala i dajte naporima da energija upije udarce izvijanjem kolena. Isto se može reći i za trčanje, koje u osnovi nije ništa više od stalne sekvence skakanja i sletanja u kojoj kolena ublažavaju težinu vašeg tela – uz pomoć mišića nogu. Kada sletite na ukočenu nogu, inercija mase se provlači kroz kolena, tetive i hrskavicu, za šta nisu poravnati. Kako se ovo može sprečiti? Smanjite dužinu koraka tako da, prvo, noga nikada ne sleti ispred kolena, a drugo, noga nikada neće biti potpuno ispružena kada je udarite. Takođe, pokušajte da ne sletite na petu već na lopticu stopala. Tada vaša noga može ublažiti šok – poput skakanja sa stolice.

Drugi način za sprečavanje ili preokretanje kolena trkača je kroz dodatak ishrani koji podržava

Dr. Bojan Pavlović
Dr. Bojan Pavlović

I had a dynamic career that combined technical expertise and marketing skills in New Dietary Supplement Product Design and Development, New Business Development, In Licensing, Out Licensing and sales of Scientifically proven Dietary Supplements for the territory of southern and Eastern Europe. Actively involved in , Intellectual property management, Market Research and Designing and Execution of Business Plans, preparation of quality assurance documentation for R&D pharma projects, manufacturing and launching of new products.

Prijavite se na naš newsletter i preuzmite promo kod za 10% popusta na prvu kupovinu!

*